Tak, to już najwyższy czas, aby w pełni korzystać z wiosny i świeżych warzyw. Chłodnik z botwinki to idealna propozycja na zdrowy letni obiad lub fit kolację. Ta potrawa ma niewiele kalorii i mnóstwo składników odżywczych: antyoksydanty, witaminy i mikroelementy oraz korzystne dla mikroflory jelitowej kultury bakterii. Warto włączyć ją do swojej zdrowej diety.
Jeśli chcesz dowiedzieć się jak przygotować pyszny, zachwycająco różowy chłodnik, to sprawdź mój przepis. Poniżej znajdziesz listę składników i opis wykonania krok po kroku.
Czy warto zrobić chłodnik?
Chłodnik z botwinki to absolutny klasyk i must have na wiosenny i letni sezon w kuchni. Idealnie nadaje się na zdrowy posiłek w ciepłe dni, kiedy nie masz ochoty na gotowanie gorącego dania. Jak większość zup na bazie warzyw i ta jest niskokaloryczna oraz lekkostrawna. Jednocześnie, dzięki sporej zawartości błonnika pokarmowego oraz białka z kefiru i jajek, chłodnik jest sycący. Zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych. Chcesz dowiedzieć się dlaczego warto jeść botwinę i czy dla każdego jest zdrowa? Przeczytaj o wartościach odżywczych i właściwościach prozdrowotnych botwiny.
Kiedy najlepiej zrobić chłodnik z botwinki?
Sezon na botwinę trwa dosyć krótko, warto więc korzystać dopóki świeże i młode warzywa dostępne są w sklepach. Botwinę można też kupić na zapas, pokroić i zamrozić. Dzięki tak przygotowanym zapasom możemy przygotować pyszne dania z botwiny nawet zimą. Pamiętaj, że mrożenie warzyw to jeden z najlepszych sposobów ich konserwacji, a utrata składników odżywczych podczas mrożenia jest minimalna.
Do chłodniku wykorzystujemy głównie bulwy i łodygi, można użyć także posiekanych liści ale nie należy przesadzać z ilością, gdyż mogą mieć gorzkawy smak. Jeśli twoja botwina jest bardzo młoda i bulwy są niewielkie to możesz dodać do zupy także zwykłego gotowanego lub upieczonego buraka pokrojonego w małą kostkę. Jeśli nie masz gotowanych buraków to możesz dodać na etapie gotowania również surowego buraka obranego i startego na tarce o grubych oczkach.
Zapisz przepis i korzystaj na zdrowie!
SKŁADNIKI
- 2 jajka
- 300 ml bulionu roślinnego lub wody
- 2 pęczki botwinki
- 8 rzodkiewek
- 1 ogórek
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki soku z cytryny
- 1 pęczek koperku
- 500 ml kefiru (opcjonalnie rzadki jogurt naturalny lub maślanka)
- sól, pieprz
WYKONANIE
- Jajka ugotuj na twardo we wrzącej wodzie, około 10 minut, wystudź, obierz, przekrój na ćwiartki.
- Młode buraczki umyj, odetnij korzonki, obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka z gorącym bulionem lub wodą, płyn powinien sięgać ok. 1-2 cm powyżej poziomu buraczków, zagotuj.
- Po 5 minutach dodaj łodygi botwinki pokrojone w kawałki długości ok. 2 cm, jeśli wyparowało dużo płynu możesz dodać jeszcze trochę wody. Możesz dodać też drobno posiekane liście. Gotuj kolejne 5 minut.
- Wyłącz palnik i dodaj sok z połowy cytryny. Tego etapu nie można pominąć, gdyż właśnie dodatek kwasu sprawia, że buraczki zachowają swój piękny różowy kolor.
- Wystudź wywar. Możesz go po prostu zostawić do wystygnięcia albo wstawić garnek do zlewu napełn ionego zimną wodą, wtedy szybciej się schłodzi.
- Do chłodnego wywaru dodaj pokrojone w kostkę rzodkiewki i ogórka, wyciśnięty przez praskę lub posiekany ząbek czosnku, dopraw solą i pieprzem.
- Dodaj kefir, możesz zmodyfikować ilość zależnie od koloru i konsystencji jaką chcesz uzyskać.Jeśli lubisz bardziej słodki smak chłodniku zamiast kefiru dodaj maślankę, albo wymieszaj pół na pół. Jeśli lubisz bardziej gęsty chłodnik wymieszaj kefir pół na pół z jogurtem naturalnym lub dodaj naturalny skyr.
- Na koniec dodaj sporo posiekanego koperku i możesz już jeść ale…najlepiej jeśli poczekasz przynajmniej 1-2 godziny, żeby smaki się połączyły. Zupa smakuje jeszcze lepiej następnego dnia.
- Tuż przed podaniem dodaj jajko na twardo. Smacznego!
Sprawdź także inne pomysły na zdrowe posiłki polecane przez dietetyka.
Fajny przepis, na pewno wypróbuję!
Daj znać czy chłodnik Ci smakował 🙂